Robert C. Atkinsin kehittämä Atkinsin dieetti on tunnetuin hiilihydraattien määrää voimakkaasti rajoittava, vähähiilihydraattinen ruokavalio. Se lanseerattiin ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla Yhdysvalloissa.

Atkinsin ruokavaliossa kaikkein olennaisinta on sokerin ja puhdistettujen hiilihydraattien terveysriskien huomioiminen. Käytännössä tämä tapahtuu korvaamalla valtaosa ravinnon hiilihydraateista luonnollisilla rasvoilla ja huolehtimalla riittävästä proteiinin saannista.

Ruokavalio aloitetaan kahden viikon mittaisella induktiolla, jolloin ravinnon päivittäinen hiilihydraattien määrä rajoitetaan 20 grammaan. Tästä seuraa ketoosi muutamassa päivässä. Aloitusvaiheen jälkeen päivittäisten hiilihydraattien määrää nostetaan viidellä grammalla viikossa, kunnes painon lasku pysähtyy. Jotta laihtuminen jatkuisi, peruutetaan takaisin edellisen viikon hiilihydraattimäärään.

Kun tavoitepaino on saavutettu, siirrytään ylläpitovaiheeseen, jolloin hiilihydraatteja nautitaan niin, että paino ei nouse eikä laske.

Yleisin Atkinsin ruokavalioon liittyvä harhaluulo on kasvisten totaalinen puuttuminen siitä. Kuitenkin tiukan alkuvaiheenkin aikana niukasti hiilihydraatteja mutta runsaasti ravinteita sisältäviä (kts. Fineli) kasviksia voi käyttää lähemmäs puoli kiloa päivässä. Riittävä ravinteiden saanti on perusedellytys minkä tahansa ruokavalion pidempään noudattamiseen.